Why we estimate

-to get close to the answer.

-is to make the problem easier.

-is to know what to expect from our calculation.

What I estimate and calculate should be close.

1.36 L of O.J. there is for of you.

a) estimate how much you each get.

b) calculate how much you each get.

2.0 divided by 4 would equal 0.5 and that is 1/2 over estimating.

1.0 divided by 4 would equal 0.25 and that is 1/4 under estimating.

1.3 divided by 4 would equal 0.3 (0.36)

1.6 divided by 4 would equal 0.4 (0.46)

or you could use long division

o.34

41.36

-0

______

1.3

-12

______

16

-16

______

0

So then the answer would be that each person would get 0.34 L of O.J.

Here is the next question.

24.6

373.8

-6

______

13

-12

______

18

The answer would be 24.6

Here's a good website you could find more about how to divide decimals http://www.coolmath.com/prealgebra/02-decimals/10-decimals-dividing-by-decimal-01.htm

This is a video on dividing decimals.

This is our home work.

5.4 divided by 0.6

Use number line and estimating and long or short division.

## Tuesday, October 27, 2009

## Monday, October 26, 2009

### Dividing Decimals

Dividing Decimals

Division means that in the statement 6 divided by 3=2 there are 3 groups of 2 in 6.

Quotient is an answer to a division question.

You have 6 dollars, you need pens for scrapbooking.

Fancy glitter pens cost 0.40 each

How many can you buy?

Use a 100 grid.

15.4 divided by 3.6=427778

15 divided by 3 = 5

4.27778

4.4 divided by 0.42=1047619

5 divided by 0.5 = 10

10.47619

Remember if you use a calculator don't just right the answer down, and remember one dumb finger could change the whole answer!

20.1 divided by 4.7= 42766

3.5 divided by 0.213= 164319

http://www.math.com/school/subject1/lessons/S1U1L6GL.html

Division means that in the statement 6 divided by 3=2 there are 3 groups of 2 in 6.

Quotient is an answer to a division question.

You have 6 dollars, you need pens for scrapbooking.

Fancy glitter pens cost 0.40 each

How many can you buy?

Use a 100 grid.

15.4 divided by 3.6=427778

15 divided by 3 = 5

4.27778

4.4 divided by 0.42=1047619

5 divided by 0.5 = 10

10.47619

Remember if you use a calculator don't just right the answer down, and remember one dumb finger could change the whole answer!

**Remember to do your homework!**20.1 divided by 4.7= 42766

3.5 divided by 0.213= 164319

http://www.math.com/school/subject1/lessons/S1U1L6GL.html

## Tuesday, October 20, 2009

### Textbook and Number of the Day

Today's Number Of The Day Is 1279.486

1. Half of the number of the day is: 639.743

2. Write the number of the day in expanded form : 1000+200+70+9+0.4+0.08+0.006

3. Write the number of the day in written form: one thousand two hundred seventy nine and four hundred and eighty six thousandths

4. Round the number of the day to the nearest hundred: 1300

5. What digit is in the tenths place: 4

6. The number of the day doubled is: 2558.972

7. 123.45 more than the number is: 1402.936

8. 987.65 less than the number is: 291.836

10. Cube the digit in the ones place: 729

11. Square the digit in the hundreds place: 49

12. Divide the number 3.55 and round to the nearest hundredth: 360.42

13. The product of all the digits is: 24192

LINK- highlight a word and press the green link button, then look for a site that you think will build interest. then you copy and paste the url. After you get a link click on preview and test the link.

HOMEWORK

textbook is due on Thursday. go on http://www.mytextbook.ca/

1. Half of the number of the day is: 639.743

2. Write the number of the day in expanded form : 1000+200+70+9+0.4+0.08+0.006

3. Write the number of the day in written form: one thousand two hundred seventy nine and four hundred and eighty six thousandths

4. Round the number of the day to the nearest hundred: 1300

5. What digit is in the tenths place: 4

6. The number of the day doubled is: 2558.972

7. 123.45 more than the number is: 1402.936

8. 987.65 less than the number is: 291.836

10. Cube the digit in the ones place: 729

11. Square the digit in the hundreds place: 49

12. Divide the number 3.55 and round to the nearest hundredth: 360.42

13. The product of all the digits is: 24192

LINK- highlight a word and press the green link button, then look for a site that you think will build interest. then you copy and paste the url. After you get a link click on preview and test the link.

HOMEWORK

textbook is due on Thursday. go on http://www.mytextbook.ca/

## Monday, October 19, 2009

### Estimating Decimals with Multipilication

1.69 x 5 ( tax included )

Younger sibling says it only costs 5 dollars.

Older sibling says it only costs $10.

What are they thinking , how are they estimating ?

The younger sibling is under estimating. $1 x 5= $5.00 front end estimating

The older sibling is over estimating.$2 x $5= $10 rounded it . Relative size .

Is $9.00 enough, and prove it .

$1 x 5= $5.00 $9 - $5= $4.00 left .

0.69 = 0.70 x 5 = 3.5

$5 + $3.50 = $8.50

OR

$1.69 = $2.00 $2.00 x $5 = $10 0.31 = 0.30 0.30 x 5 = 1.50 $10.00 - $1.50 = $8.50

Where does the decimal go ?

2.2 x 1.8= 3960

2.2 rounded = 2

1.8 rounded = 2 x 2 = 4

4 is the near 3.960.

3.9 x 5.8= 22620

3.9 is rounded to 4

5.8 is rounded to 6 x 4 = 24

24 is close to 22.620

2.57 x 0.45= 1.18220

2.57 is rounded to 3

0.45 is rounded to 0.50 x 3 = 1.5

1.5 is the nearest to 1.18220

A pronghorn is 58 kg .

A Dall's weighs 1.5 times as much

How much does Dall's weigh ?

58 kg = 60 kg x 2= 120 kg

60 kg x 1= 60 kg

90 kg is between 120 and 60.

HOMEWORK

46 x 2.5

64 x 4.5

estimate then calculate

46 x 2.5

64 x 4.5

estimate then calculate

## Friday, October 16, 2009

### How to scribe

Link-

Highlight a word and press the green button and you look for a site that you think will build interest or get attention. Then you copy and paste the URL. After you get a link copy on preview and test the link.

Image-

Find an Image (Google image) than save it to your computer than browse and find an image that you saved (delete it if you don't want it anymore) you can change the layout and size of image, than you press upload image, than your done.

example:

Video-

Go to YouTube, find a video the will build interest about you topic. Once you find a video, click on it. After go to the grey box and highlight and copy that is in the box, that's titled "embed". Then click edit HTML(on your blog) scroll to the bottom than paste the code , then click compose and preview.

Font-

To change font, click the arrow and go to the word font then scroll down to find a font you like and that other can read.

Colour-

To change the colour the "T" with multi. coloured square and change the colour for important facts or titles. ( Don't use to many colour, else it will be distracting) Try to avoid colours like yellow because it is hard to see. (example: Yellow)

Size-

To change size, click on the double T's, then choose a size of font that you like. (Don't choose a size that's too small or too large)

Highlight a word and press the green button and you look for a site that you think will build interest or get attention. Then you copy and paste the URL. After you get a link copy on preview and test the link.

Image-

Find an Image (Google image) than save it to your computer than browse and find an image that you saved (delete it if you don't want it anymore) you can change the layout and size of image, than you press upload image, than your done.

example:

Video-

Go to YouTube, find a video the will build interest about you topic. Once you find a video, click on it. After go to the grey box and highlight and copy that is in the box, that's titled "embed". Then click edit HTML(on your blog) scroll to the bottom than paste the code , then click compose and preview.

Font-

To change font, click the arrow and go to the word font then scroll down to find a font you like and that other can read.

Colour-

To change the colour the "T" with multi. coloured square and change the colour for important facts or titles. ( Don't use to many colour, else it will be distracting) Try to avoid colours like yellow because it is hard to see. (example: Yellow)

Size-

To change size, click on the double T's, then choose a size of font that you like. (Don't choose a size that's too small or too large)

### First Scribepost Room 44

This is our first scribepost.

Check this site out, it is about the best team of all time.

We also have an image to look at.

Try to put a video on.

Subscribe to:
Posts (Atom)